Veelgestelde vragen (FAQ)

Zoek op categorie


Alle categorieën
Wijziging doorgeven
(samenwonen / uit elkaar)
Reparatie & onderhoud
Woning verhuren
Sluit alle categorieën
Woning huren
Privacy
Overlast/Calamiteiten
Overlijden
Verhuizen
(nieuwe huurder)
Huurbetaling/Huurverhoging/Servicekosten
Verhuizen
(vertrekkende huurder)
Contact

Zoekresultaten

Woning huren:
 1. Ik heb interesse in een huurwoning. Met wie kan ik contact opnemen?

  Als u interesse heeft in een huurwoning kunt u naar http://www.woonhave.com gaan. Daar kiest u vervolgens ‘Ik zoek een woning’. Hier ziet u per woongebouw de desbetreffende makelaar waarmee u contact kunt opnemen voor de beschikbaarheid en huurprijzen.

  belangstelling, huis, opzoek
 2. Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een huurwoning?

  In de regel dient u minimaal 3,5 á 4x de kale huur als bruto maandinkomen te hebben. Het inkomen van een partner kan voor 50% worden meegerekend. Eigen vermogen boven €20.000,- kunt u voor 10% op jaarbasis meerekenen (dus bij een eigen vermogen van €20.000 kunt u €2.000 / 12 bij uw bruto maandinkomen optellen). Voor zelfstandig ondernemers en gepensioneerde gelden andere inkomenseisen. Voor een exacte berekening/toetsing, neemt u contact op met de betreffende makelaar. De makelaar vindt u "Ik zoek een woning" op www.woonhave.com.

  eisen, vereisten, in aanmerking komen, loon, bedrag, geld
 3. Zelf heb ik niet genoeg inkomen omdat ik student ben. Kunnen mijn ouders voor mij de woning huren of garant staan?

  We verzoeken u in dit geval om contact op te nemen met de makelaar. Het beleid rondom dit soort situaties kan namelijk per woongebouw verschillen. In de regel verhuren wij niet aan studenten en dient de hoofdhuurder zelf inkomen te hebben.

  voorwaarden, eisen, loon, familie
 4. Ik wil een woning gaan huren. Welke documenten moet ik aanleveren?

  Via de makelaar ontvangt u een overzicht van de aan te leveren documenten. In de basis is dit (voor werkenden):
  - kopie ID
  - werkgeversverklaring
  - UWV-dossier
  - verhuurders of hypotheekhoudersverklaring

  Bij gepensioneerde of zelfstandig ondernemer gelden andere eisen. In alle gevallen dient u uzelf op correcte wijze te legitimeren.

  interesse, belangstelling, formulier, bescheiden, papieren, verplicht
 5. Met wie kan ik contact opnemen als ik zelfstandig ondernemer, of gepensioneerd ben?

  Neem in dat geval contact op met de makelaar.

  eigen bedrijf, zaak, pensioen, aow
Verhuizen (nieuwe huurder):
 1. Welke verzekeringen moet ik zelf afsluiten?

  Het komt helaas voor: schade aan uw inboedel door brand, storm, lekkages of door toedoen van anderen. Sluit hier een goede WA- en inboedelverzekering voor af. Daarvoor bent u namelijk zelf verantwoordelijk. Schade aan opstal (de schil van uw woning) meldt u aan ons, Woonhave heeft immers een opstalverzekering afgesloten.

  assurantie, verzekeren, verzekeringsmaatschappij, meubilair, inboedel, aansprakelijkheid
 2. Er is na de sleuteloverdracht nog een (technisch) gebrek. Hoe meld ik dit?

  Als u na de sleuteloverdracht nog een gebrek in uw woning aantreft kunt u eenvoudig een reparatieverzoek indienen op onze website onder ‘Mijn Woonhave’. Ook kunt u contact met ons opnemen via e-mail: beheer@woonhave.com, telefonisch zijn wij bereikbaar op het nummer 010 - 268 55 55.

  reparatie, onderhoud, schade, beheer
 3. Aan welke zaken moet ik goed denken bij een verhuizing?

  Wij willen u attenderen op de volgende zaken:

  • De inschrijving in het bevolkingsregister of adreswijziging doorgeven aan de gemeente;
  • Aanmelding voor warmte/gas, water en elektriciteit;
  • Aanmelding voor tv, internet en telefonie;
  • Inboedelverzekering afsluiten;
  • Indien van toepassing: aanvraag of wijziging huurtoeslag doorgeven. Voor meer vragen over huurtoeslag verwijzen wij u naar het kopje ‘Huurtoeslag’.
  verhuizen, inschrijven, aanmelden, verzekeren
 4. Moet ik zelf de meterstanden doorgeven of doet Woonhave dit?

  Als u een woning van ons betrekt dient u zelf de meterstanden van elektra en water door te geven aan de leverancier. De standen voor warmte geeft u door als u een gasmeter heeft (en er een CV-ketel in de woning aanwezig is). U kunt voor gas en elektra zelf kiezen voor een leverancier. U bent gebonden aan de waterleverancier van uw gemeente.

  Is er sprake van blokverwarming (en heeft u doorstroommeters op de radiatoren?) dan leest ISTA of Techem de standen jaarlijks uit. In het geval van een collectieve WKO-installatie bent u gebonden aan een warmteleverancier. U ontvangt dan een aanmeldformulier van de makelaar. Voor overige vormen van verwarming, neemt u contact met ons op.

  watermeter, electriciteit, gasmeter, CV-ketel, verwarming
 5. Ik wil een parkeerplaats of garagebox bij de woning huren. Is dit mogelijk?

  Of er een parkeerplaats of garagebox aanwezig is hangt af van het woongebouw. Niet elk gebouw heeft namelijk een eigen parkeergelegenheid of garageboxen. Als er een parkeervoorziening bij het gebouw aanwezig is kunt u voor beschikbaarheid daarvan terecht bij de makelaar.

  parkeren, auto, plek
 6. Kan ik extra sleutels/tags voor de woning laten maken?

  Of er extra sleutels gemaakt kunnen worden hangt van het object af. Sommige sloten zijn namelijk gecertificeerd en extra sleutels bij laten maken kan dan uitsluitend via Woonhave. Dit is vaak het geval als er een serienummer op uw sleutel staat. Sleutels bestellen bij Woonhave kan via: beheer@woonhave.com. De kosten bedragen €65,- per gecertificeerde sleutel. Voor een extra toegangstag rekenen wij €45,-.

  Is een slot niet gecertificeerd (er staat dan vaak geen serienummer op de sleutel)? Dan kunt u zelf de sleutels bij laten maken door een slotenmaker.

  huissleutel, bijbestellen, slot, code
Wijziging doorgeven (samenwonen/uit elkaar):
 1. Ik wil graag een nieuw telefoonnummer of e-mailadres doorgeven

  Als u een nieuw telefoonnummer of e-mailadres wilt doorgeven kunt u dat gemakkelijk via Mijn Woonhave (https://mijn.woonhave.com) doen.

  wijziging, verandering, aanpassing, administratie, contactgegevens
 2. Ik ga samenwonen met mijn partner. Hoe nu verder?

  Een nieuwe stap in uw wooncarrière, samenwonen! Indien u de hoofdhuurder bent, en uw partner wil bij u komen wonen dan dient u dit bij Woonhave te melden. Er zijn een aantal varianten mogelijk: 

  - Wilt u dat uw partner op het huurcontract komt en dus ook dezelfde rechten als de hoofdhuurder krijgt? Dan kunt u de wijziging gemakkelijk online doorgeven via Mijn Woonhave op https://mijn.woonhave.com. Wij zullen dit verzoek dan in behandeling nemen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar (o.a.) de financiële situatie. 

  - Gaat u samenwonen met uw partner en wilt u uw partner alleen inschrijven bij de gemeente? Dat kan ook. Dan is uw partner geen medehuurder maar medebewoner/inwonend. Uw partner maakt dan geen aanspraak op de huurwoning, mocht de situatie in de toekomst veranderen. U kunt dit via Mijn Woonhave aan ons doorgeven. In sommige gemeenten is er een Verhuurdersverklaring nodig van Woonhave ten behoeve van de inschrijving. U kunt dit aangeven in uw e-mail. 

  - Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan is uw partner van rechtswege medehuurder en maakt dan aanspraak op de huurovereenkomst. U hoeft hiervoor niets te doen.

  wijziging, verandering, aanpassing, administratie, contactgegevens, getrouwd
 3. Hoe word ik een medehuurder?

  Andere huisgenoten zijn niet automatisch medehuurder. Bijvoorbeeld partners die samenwonen maar niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben zijn geen medehuurder. Om wel medehuurder te worden dient u een verzoek bij Woonhave in te dienen om medehuurder te worden. U kunt de wijziging gemakkelijk online doorgeven via Mijn Woonhave op https://mijn.woonhave.com.

  De voorwaarden zijn:

  • De medebewoner/inwonende dient te voldoen aan de inkomenseis van 3,5x kale huurprijs = bruto maand inkomen; en
  • De medebewoner/inwonende dient minimaal twee jaar op het adres woonachtig te zijn (dit wordt gecontroleerd door een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie; en
  • Er zijn geen huurachterstanden.

  Aan het opstellen van een allonge of nieuwe huurovereenkomst kunnen eenmalig administratiekosten verbonden zijn.

  wijziging, verandering, aanpassing, administratie, contactgegevens, inwonend
 4. Ik wil graag het huurcontract overnemen van mijn medehuurder. Hoe werkt dit?

  Het overnemen van het huurcontract van een medehuurder beschouwen wij als het aangaan van een nieuw huurcontract. Hiertoe zal uw inkomen en andere zaken worden getoetst of u daadwerkelijk het huurcontract kunt overnemen. Indien deze zaken in orde blijken kunt u het huurcontract overnemen van uw medehuurder. Uw medehuurder dient hier ook schriftelijk (per email) mee in te stemmen. Het kan zijn dat de huurvoorwaarden, zoals de huurprijs, wordt aangepast. Neem voor vragen telefonisch contact met ons op: 010 - 268 5555 en kies voor optie 3.

  vervangen, wijziging, verandering, aanpassing, administratie, contactgegevens
 5. Mijn partner en ik gaan of zijn uit elkaar. Wat moeten we doen?

  Bent u beide contractant of gehuwd? Dan dient er een door beide partijen ondertekende verklaring toegestuurd te worden waarin u aangeeft wiens aandeel van de huurovereenkomst wordt beëindigd, en wie er achterblijft in de woning. U kunt de wijziging gemakkelijk online doorgeven via Mijn Woonhave op https://mijn.woonhave.com

  Staat u niet beide op het huurcontract of bent u niet gehuwd? Dan kan alleen de hoofdhuurder zijn aandeel opzeggen. Als de partner (medebewoner/inwonend) het huurcontract wil overnemen, dan zijn hier voorwaarden aan verbonden. U kunt uw verzoek indienen per e-mail via verhuur@woonhave.com. Ook kunt u telefonisch contact opnemen via 010 - 268 5555 (kies optie 3).

  • De medebewoner/inwonende dient te voldoen aan de inkomenseis van 3,5x kale huurprijs = bruto maand inkomen; en
  • De medebewoner/inwonende dient minimaal twee jaar op het adres woonachtig te zijn (dit wordt gecontroleerd door een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie; en
  • Er zijn geen huurachterstanden.

  Aan het opstellen van een allonge of nieuwe huurovereenkomst kunnen eenmalig administratiekosten verbonden zijn.

  wijziging, verandering, aanpassing, administratie, contactgegevens
 6. Hoe kan ik een ander bankrekeningnummer doorgeven?

  Het veranderen van gegevens zoals het bankrekeningnummer kunt u doorgeven via onze email administratie@woonhave.com. Dit kan bijvoorbeeld als u een gezamenlijke rekening heeft geopend. Vergeet hierbij niet om ook uw woonadres te vermelden!

  bankrekening, administratie, contactgegevens
 7. Hoe kan ik het naambordje (laten) wijzigen?

  Bij een verandering in het huishouden door samenwonen of uit elkaar gaan, kunnen wij ons voorstellen dat u ook een nieuw naambordje wil. In het geval van een appartementencomplex/woongebouw zijn de naambordjes uniform. U kunt deze niet zelf plaatsen.

  GravurePlus is bekend met onze woongebouwen en levert alle naambordjes voor Woonhave. Een nieuw naambordje kunt u aanvragen via info@gravureplus.com. De kosten voor het leveren en plaatsen van de bordjes zijn voor rekening van uzelf.

  In het geval van een eengezinswoning kunt u zelf een naambordje bij een graveerbedrijf laten maken.

  naamplaat, deurbord, vervangen, wijzigen
Privacy:
 1. Welke gegevens bewaren wij van u tijdens de huurperiode?

  Huurdossier:
  - Indien u rechtstreeks bij Woonhave bent gaan huren, dan houden wij een huurdossier bij in een beveiligde omgeving. In dit huurdossier zitten de door u aangeleverde documenten die voor de aanvraag van de woning noodzakelijk waren. Denk aan een kopie legitimatie (al dan niet afgeschermd), een inschrijfformulier, en/of een loonstrook. Uiteraard bewaren wij ook de huurovereenkomst en de opleverrapporten aanvang en einde huur.
  - Huurt u een woning die door Woonhave is overgenomen? Dan hebben wij in de meeste gevallen alleen een huurovereenkomst en opleverrapport in bezit.

  NAW-gegevens:
  - Van alle huurders hebben wij hun naam, adres en woonplaats bewaard. Daarnaast hebben wij in de meeste gevallen ook een telefoonnummer en/of e-mailadres in ons systeem staan. Deze gegevens zijn voor ons noodzakelijk om u te kunnen bereiken in geval van calamiteiten of onderhoudszaken. Uw gegevens worden alleen aan onze aannemer(s) verstrekt indien er onderhoud nodig is.

  Rekeningnummer:
  - Indien u een SEPA-machtiging heeft afgegeven voor het automatisch incasseren van de huurpenningen, dan hebben wij uw bankrekeningnummer bewaard.

  privacy, documenten, persoongegevens
 2. Kan ik mijn eigen gegevens/dossier inzien?

  Ja, dat is mogelijk. U dient hiervoor wel een schriftelijk verzoek per post in te dienen. Wij gaan heel zorgvuldig met uw gegevens om en dienen daarom zeker te weten dat het verzoek van u afkomstig is. Nadat uw verzoek is goedgekeurd, ontvangt u per post een copy van de aanwezige gegevens in ons systeem. Alle gegevens worden bij ons digitaal bewaard (er zijn geen hard-copy documenten van u aanwezig).

  inzien, eigen dossier, inzage
 3. Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik de woning verlaat?

  Indien u de huur heeft opgezegd en de woning heeft verlaten, dan bewaren wij de volgende gegevens:
  - Uw nieuwe adres (voor het uitbetalen van een borg of verrekening servicekosten). Wordt de woning naar behoren opgeleverd en zijn er geen huur achter- of voorstanden? Dan verwijderen wij al uw gegevens alsnog.
  - In het geval van achterstanden bewaren wij de huurovereenkomst en mogelijk uw huurdossier voor juridische doeleinden.

  einde huur, verwijderen gegevens
Huurbetaling:
 1. Wanneer wordt de huur maandelijks afgeschreven?

  De huur wordt steeds de eerste dag van de maand afgeschreven. Tenzij deze dag in een weekend valt, dan wordt de huur de eerst volgende werkdag afgeschreven.

  afschrijving, aftrek, maandelijkse kosten, huurkosten, betalen
 2. Hoe kan ik een automatisch incasso afgeven?

  Bij het tekenen van de huurovereenkomst zult u ook een machtigingsformulier ontvangen. Als u dit formulier invult zal een automatisch incasso worden afgegeven.

  Bent u al bewoner maar wilt u alsnog een automatische incasso afgeven? Dan kunt u ons contacteren via administratie@woonhave.com.

  machtiging, contract, betalingsregeling, betalen
 3. Ik heb een huurachterstand. Wat moet ik doen?

  Neem altijd contact op met Woonhave. Dit kan telefonisch (010 – 268 55 55) of per e-mail via administratie@woonhave.com.

  schuld, openstaande kosten, betalen, betaling
 4. Heeft u een aanmaning gehad van Woonhave?

  Bent u het hier niet mee eens, of heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op, bij voorkeur via de e-mail: administratie@woonhave.com. Vermeld hierin altijd uw adres en woonplaats.

  betalingsherinnering, sommatie, waarschuwing, dagvaarding
 5. Heeft u een brief van het incassobureau of deurwaarder?

  Dan heeft Woonhave het incasseren van de achterstand uit handen gegeven. Neem dan zelf direct contact op met het incassobureau of deurwaarder.

  gerechtsbode, belastingsdienst, betalen, betaling, schuld
 6. Hoe kan ik een ander bankrekeningnummer doorgeven?

  Het veranderen van gegevens zoals het bankrekeningnummer kunt u doorgeven via e-mail administratie@woonhave.com. Helaas is dit telefonisch niet mogelijk.

  banknummer, rekeningnummer, aanpassen, wijzigen, administratie
 7. Ik wil veranderen van betaalwijze. Wat moet ik doen?

  Als u gebruik maakt van een automatische incasso en deze stop wilt zetten, dan kan dat via uw bank. Indien u een automatische incassomachtiging voor de maandelijkse huur wil afgeven, dan kunt u een formulier opvragen via administratie@woonhave.com.

  betalen, betaling, betalingsregeling, stopzetten, beëindigen
 8. Ik kan mijn huur niet (meer) betalen. Wat nu?

  Als u door een verandering in uw persoonlijke situatie niet meer kunt voldoen aan de huur, kunt u het beste contact opnemen met Woonhave om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via e-mail: administratie@woonhave.com.

  betalen, betaling, betalingsregeling, tekort, gebrek, omstandigheden
 9. Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

  Indien u recht heeft op huurtoeslag kunt u dit aanvragen op de volgende site: https://www.belastingdienst.nl/ onder Mijn toeslagen.

  tegemoetkoming, terugbetaling, indienen, verzoek
 10. Kan ik (een gedeelte van) mijn waarborgsom terugkrijgen?

  Indien u bij aanvang van de huurperiode een verhoogde waarborgsom heeft voldaan (bijvoorbeeld 2 of 3 maanden huur), dan kunt u bij een verbeterde inkomenssituatie een verzoek indienen om de waarborgsom (gedeeltelijk) te retourneren. U stuurt hiervoor een e-mail naar verhuur@woonhave.com met daarbij uw motivatie, een recente werkgeversverklaring en minimaal een loonstrook. Mogelijk worden er aanvullende gegevens opgevraagd. Wij kijken eveneens hoe de huurbetalingen in het verleden zijn verlopen. Na beoordeling zullen wij u snel informeren of u in aanmerking komt.

  Let op: Er blijft tijdens de huurperiode altijd een waarborgsom ter hoogte van één maand huur in depot bij Woonhave.
  Indien u zelfstandig ondernemer bent (en blijft) is het helaas niet mogelijk om een verzoek in te dienen.

  waarborgsom, retourneren, retour waarborgsom, retour
Huurverhoging:
 1. Wordt de huurprijs ieder jaar verhoogd?

  In principe wordt de huurprijs jaarlijks aangepast. Dit gebeurt elk jaar op 1 juli en vanaf dat moment zal deze huurprijs uw nieuwe huurprijs worden tot een volgende huuraanpassing zich voordoet. Van elke huurprijsaanpassing ontvangt u tijdig een brief.

  kosten, wijziging, betalen, betaling, wettelijk
 2. Waarop wordt de huurverhoging gebaseerd?

  Dat kan voor elke huurder en woning verschillend zijn. De huurverhoging van gereguleerde (sociale) huurwoningen wordt gebaseerd op het inkomen van de huurder, het wettelijk toegestane maximale huurbedrag en maximale huurverhoging. Dit wettelijke toegestane maximale huurbedrag ligt vast door de puntentelling die voor uw woning van toepassing is. Binnen deze puntentelling worden er 2 groepen woningen onderscheiden: gereguleerd (sociaal) en geliberaliseerd. Bij een gereguleerd huurcontract bepalen de punten uw maximale huur. Mocht uw woning geliberaliseerd zijn dan wordt de huur bepaald door vraag en aanbod in de woningmarkt.

  stijging, toename, toeslag, wet
 3. Hoe maak ik bezwaar tegen de huurverhoging?

  U kunt bezwaar maken tegen de huurverhoging per mail, administratie@woonhave.com. Indien u een gereguleerd huurcontract heeft, stuur dan het formulier van de Huurcommissie mee. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.huurcommissie.nl.

  Indien u een geliberaliseerd huurcontract heeft dan kunt u alleen bezwaar maken als het verhogingspercentage niet conform het huurcontract is.

  klacht, stijging, toename, toeslag, wet, administratie
Servicekosten:
 1. Wat zijn servicekosten?

  Naast de (kale) huurprijs kan Woonhave aan de huurder maandelijks een extra bedrag in rekening brengen voor diensten en leveringen. Dat zijn de servicekosten. Tot de servicekosten behoren bijvoorbeeld; de kosten voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten, kosten van een huismeester, elektrakosten voor algemene ruimtes en installaties.

  Alleen de werkelijke kosten mogen worden doorberekend. U ontvangt aan het einde van de afrekenperiode een servicekosten overzicht. Het is goed mogelijk dat u teveel of te weinig servicekosten heeft betaald. U krijgt dan een gedeelte terug of dient bij te betalen.

  schoonmaakkosten, bijkomende kosten, verwarming, elektriciteit, licht
 2. Wanneer ontvang ik het overzicht/afrekening servicekosten?

  Binnen een half jaar na afloop van het kalenderjaar ontvangt u een afrekening van de servicekosten. Deze afrekening is een vergelijking van de betaalde voorschotten en de werkelijke kosten.

  opgave, verrekening, bijkomende kosten, verwarming, elektriciteit, licht
 3. Wanneer ontvang ik de afrekening stookkosten?

  Binnen een half jaar na afloop van het kalenderjaar ontvangt u van uw verhuurder een afrekening stookkosten. Deze afrekening is een vergelijking van de betaalde voorschotten en de werkelijke kosten.

  opgave, verrekening, bijkomende kosten, verwarming, elektriciteit, licht
 4. Hoe is de afrekening servicekosten opgebouwd?

  De afrekening servicekosten bestaat uit verschillende categorieën. Deze categorieën zijn de kosten voor algemeen elektra- en watergebruik, kosten voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten, kosten van een huismeester en dergelijke. U betaalt slechts servicekosten voor de periode dat u huurder bent.

  opgave, verrekening, bijkomende kosten, verwarming, elektriciteit, licht
 5. Ik ben het niet eens met de afrekening service/stookkosten. Hoe maak ik bezwaar?

  U kunt bezwaar maken tegen de afrekening service/stookkosten door een mail te sturen naar administratie@woonhave.com.

  klacht, opgave, verrekening, bijkomende kosten, verwarming, elektriciteit, licht
Reparatie & onderhoud:
 1. Ik heb een reparatieverzoek, hoe kan ik dit melden?

  Een reparatieverzoek kunt u bij voorkeur via Mijn Woonhave indienen. Het is ook mogelijk om een e-mail sturen naar beheer@woonhave.com of op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur te bellen naar 010 – 268 55 55.

  reparatie, onderhoud, schade, restauratie, beheer
 2. Wie kan ik buiten kantoortijden bellen voor een reparatieverzoek?

  Bij calamiteiten die echt niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, kunt u ons ook 's avonds of in het weekend bellen: 010 – 268 55 55.

  schade, storing, weekend, noodhulp, noodsituatie
 3. Ik heb een (langlopende) storing of klacht. Bij wie kan ik terecht?

  Vervelend als het probleem al enige tijd duurt, en er nog geen oplossing gevonden is. We gaan graag met u in gesprek en streven ernaar geen langlopende storingen te hebben voor onze huurders. Stuur uw klacht per e-mail naar compliance@woonhave.com. Wij nemen deze zorgvuldig, binnen 5 werkdagen, in behandeling.

  schade, bezwaar, reparatie, onderhoud, restauratie, klacht
 4. Welke reparaties zijn voor de huurder?

  In Nederland geldt het Besluit Kleine Herstellingen voor huurwoningen. Wij hebben op basis hiervan de Onderhoudswijzer opgesteld. In de regel geldt dat de huurder kleine problemen zelf dient te verhelpen. Dit tot een maximum van ca. €150,- incl. BTW.

  Download de Onderhoudswijzer

  eigen onderhoud, klein onderhoud, zelf doen, reparaties
 5. Ik wil een nieuwe keuken, wat is mogelijk?

  Het vervangen van een keuken hangt af van een aantal factoren. Denk aan de (technische) staat van de keuken, hoe oud is de keuken, staat er al groot onderhoud gepland, etc. Mail ons foto’s van uw huidige keuken (beheer@woonhave.com), dan laten wij snel weten wat wel of niet kan. In sommige gevallen kan er tegen huurverhoging een luxe(re) keuken worden aangevraagd.

  kookblok, douche, wc, renovatie
 6. Zelf klussen in de woning. Mag dat?

  Voor grote klussen dient u altijd toestemming te vragen aan Woonhave. Denk aan het verwijderen van een muur, het aanbrengen van zonwering aan de buitenzijde, het (zelf) plaatsen van een nieuwe keuken. Voor kleine klussen hoeft u geen toestemming aan te vragen, bijvoorbeeld voor het leggen van laminaat of het schilderen van binnen wanden. Bij opzegging van de huurovereenkomst dient de woning in principe, maar ter beoordeling van Woonhave, te worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

  verven, verf, vloer, verbouwen, goedkeuring, eigen onderhoud, klein onderhoud
 7. Wat mag ik wel en niet schilderen (verven)?

  Het is toegestaan om de binnenwanden te schilderen. De wanden dienen bij het einde van de huurperiode weer licht en neutraal (wit/licht grijs) aan ons te worden opgeleverd. Dit geldt ook voor de binnenkozijnen (houtwerk binnen). Het is niet toegestaan om de plafonds te verven met een andere kleur dan wit.

  lakken, verf, kleuren, eigen onderhoud, klein onderhoud
Overlast:
 1. Ik ervaar (geluids)overlast van mijn buren. Wat moet ik doen?

  Allereerst betreuren wij het dat u overlast ervaart van een van uw buren. De spanningen die hierdoor kunnen ontstaan, kunnen het woonplezier behoorlijk verstoren. Het is een doelstelling van Woonhave om u rustig woongenot te bieden. Na 23.00 uur is het daarom niet toegestaan enig geluid te produceren dat buiten het privégedeelte hoorbaar is.

  Bij overlast kunt u de volgende stappen als leidraad hanteren:

  Stap 1
  Allereerst kunt u proberen u uw buren vriendelijk maar duidelijk aan te spreken op de overlast die u van hen ondervindt.

  Stap 2
  Worden onderling gemaakte afspraken niet nageleefd en houdt de overlast aan, dan dient u die persoon ervan in kennis te stellen dat u bij Woonhave te rade gaat. In dat geval dient u uw klacht schriftelijk in bij Woonhave. Hiermee is uw klacht officieel vastgelegd.

  Stap 3
  Woonhave zal trachten samen met klager en overlastveroorzaker tot een oplossing te komen. Het helpt ons hierbij als u in een agenda of dagboek alle feiten noteert met datum en tijdstip. U kunt een overlastmelding schriftelijk indienen. Bij voorkeur via: www.woonhave.com/overlast

  Stap 4
  Zijn de klachten van dien aard dat uw woongenot langdurig en ernstig wordt aangetast en is er aantoonbaar sprake van opzet en hoge frequentie, dan kunt u als huurder, via Woonhave, de rechter verzoeken tot ontbinding van de huurovereenkomst met de overlastveroorzaker. Mocht het zover komen, dan zullen er wellicht meerdere buren als getuige worden opgeroepen door de rechtbank. De rechter zal dan uiteindelijk beslissen. Dit is echter een langlopende procedure die jaren kan gaan duren, en dus naar onze mening ook de uiterste allerlaatste stap.

  klacht, bezwaar, ongemak, hinder, gehorig, muziek
 2. Ik heb overlast door schimmel en/of vocht. Wat nu?

  Als u last heeft van schimmel of vocht in de badkamer dient u deze ruimte voldoende te ventileren. Bijvoorbeeld door ramen en deuren open te zetten na het douchen. Zodra u deze ruimte namelijk niet goed ventileert kan er schimmelvorming optreden of er zich een vochtprobleem voor gaan doen.

  Gaat het probleem van schimmel en/of vocht over andere vertrekken dan de badkamer of over de gehele woning? Dan kunt u ons bereiken via volgend e-mailadres: beheer@woonhave.com. Wij verzoeken u duidelijke foto’s mee te sturen van uw probleem zodat we u zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn.

  schade, lekkage, water, vlekken, luchten
 3. Ik heb overlast van overhangende takken van de buren. Hoe pak ik dat aan?

  Overhangende takken kunnen erg veel overlast veroorzaken en uw woongenot verminderen. Wij verzoeken u allereerst om aan uw buren te vragen of zij de overhangende takken kunnen en willen verwijderen. Indien uw buren na uw verzoek geen actie ondernemen kunt u via een brief of e-mail nogmaals vragen of zij de desbetreffende takken kunnen verwijderen/snoeien. In deze brief/e-mail geeft u een redelijk termijn aan waarbinnen u wilt dat de takken verwijderd/gesnoeid zijn. 6 weken is een voorbeeld van een redelijk termijn. Mocht het probleem niet verholpen zijn binnen de door u gestelde termijn dan kunt u zelf alles weghalen wat boven uw terrein hangt. Doe dit verwijderen wel met beleid.

  Mocht de desbetreffende boom of begroeiiing van de gemeente zijn dan vragen wij u contact op te nemen bij uw gemeente.

  hinder, tuin, struik, plant, klacht
Calamiteiten:
 1. Wat moet ik doen als er een inbraak in mijn woning is geweest?

  Ten eerste dient u aangifte te doen bij de politie. Dit kan helpen om de kosten van mogelijke vernielingen en diefstal van een inbraak te verhalen. U kunt via de website van de politie aangifte doen. Ten tweede kunt u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Indien u een inboedelverzekering hebt kunnen gestolen goederen vergoed worden. We vragen u de inbraak ook aan ons te melden, dit kan via de mail beheer@woonhave.com. Eventuele schade aan de opstal zal, indien dit niet opzettelijk door u of uw medebewoner is veroorzaakt, door Woonhave hersteld worden.

  ingebroken, inbreker, beroofd, dief
 2. Er is brand (geweest), wat moet ik nu doen?

  Het spreekt misschien voor zich, maar bij een brand dient u 112 te bellen zodat de brandweer direct actie kan ondernemen. Niet alleen bij een grote woningbrand, maar ook bij kleine keukenbrandjes of tuinbranden.

  Uiteraard dient Woonhave ook geïnformeerd worden. Dit dient uiterlijk de eerstvolgende werkdag te gebeuren. Maak foto’s, aangezien dit van belang kan zijn voor de verzekering. Wij zullen ons uiterste best doen om de (gevolg)schade zo snel mogelijk te laten herstellen. De melding kunt u eerst telefonisch doen via 010 – 268 55 55, maar dient uiteindelijk schriftelijk te gebeuren via beheer@woonhave.com.

  verbrand, vlam, schade
 3. Help, ik ben mijn sleutels verloren! Wat moet ik nu doen?

  We raden u vooral aan om na te gaan of de sleutel echt kwijt is. Woonhave heeft namelijk geen reservesleutel van uw woning. We hebben alleen sleutels van algemene toegangsdeuren en portiekdeuren.

  De kosten voor het uitboren en vervangen van het slot zijn voor uw eigen rekening. Zorg er daarom voor dat je een reserve sleutel aan bekenden/buren hebt afgegeven.

  Tijdens kantooruren kunnen wij u assisteren met een slotenmaker. U belt hiervoor naar 010 – 268 55 55. Buiten kantooruren en in het weekend dient u zelf een slotenmaker in te schakelen. In beide gevallen zijn de kosten voor uw eigen rekening.

  verlies, probleem, vernieuwen, voordeur, sleutel kwijt, sleutels kwijt, verloren
 4. Het slot is kapot, wat nu?

  Bij een gebrek vanuit het beslag of de cilinder komen de kosten voor rekening van Woonhave. Om dit te melden belt u naar Woonhave op 010 – 268 55 55. Buiten kantooruren en in het weekend wordt u doorgeschakeld naar onze calamiteitendienst.

  stuk, defect, gebroken, versleten, probleem, vernieuwen, voordeur
 5. Er is een stroomstoring in de wijk/het gebouw, wat nu?

  Hebben meerdere huishoudens last van een stroomstoring? Dan ligt dit vermoedelijk bij de netbeheerder. U kunt dan direct naar Stedin of Liander bellen zodat zij dit kunnen oplossen.

  elektriciteit, elektra, licht, defect, probleem
 6. Is er een stroomstoring in uw woning?

  Controleer dan eerst in de meterkast of de stoppen zijn doorgeslagen. Het komt namelijk voor dat een huishoudelijk apparaat voor een stroomstoring zorgt. Of dat er teveel apparaten op de groep zijn aangesloten. Koppel alle apparaten los en schakel 1 voor 1 de groep(en) weer in. Vervolgens sluit u 1 voor 1 de huishoudelijke apparaten weer aan. Als de stroom vervolgens uitvalt bij het aansluiten van een van deze apparaten, dan weet u dat het hieraan ligt.

  Het kan ook zijn dat er toch een storing in de groepenkast is. Als bovenstaande test niet werkt, of de stroom gaat helemaal niet meer aan, dan kunt u Woonhave te bellen. Tijdens kantooruren schakelen wij voor u een elektricien in. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u ons ook bellen. Onze storingsdienst zal u dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Zelf een elektricien inschakelen mag ook, maar u dient wel eerst melding te doen bij Woonhave. Wij zullen de kosten alleen vergoeden als er een storing is in de elektrische installatie.

  elektriciteit, elektra, licht, defect, probleem
Verhuizen (vertrekkende huurder):
 1. Hoe kan ik mijn huur opzeggen?

  We verwijzen u hiervoor naar Mijn Woonhave: https://mijn.woonhave.com. Als u al eerder een account heeft aangemaakt, kunt u direct inloggen. Hier vindt u het online formulier om de huur op te zeggen. Als u dit formulier invult en verstuurt, zal Woonhave de opzegging binnen 48 uur in behandeling nemen.

  beëindigen, huurbeëindiging, huurcontract, contract, overeenkomst
 2. Wat is de opzegtermijn?

  Een huuropzegging dient voor het einde van de maand bij ons binnen te zijn. Vanaf dat moment geldt er minimaal 1 volle kalendermaand opzegtermijn.

  Voorbeeld: indien u op 15 april de huuropzegging opstuurt, dan geldt er na het verstrijken van de maand april nog één volle kalendermaand opzegtermijn. De huur zal dus per 31 mei worden beëindigd.

  opzeggen, beëindigen, huurbeëindiging, formulier, contract, overeenkomst
 3. Kan ik zelf een kandidaat-huurder voor mijn woning voordragen?

  U kunt zelf een kandidaat-huurder voordragen via het online opzegformulier op Mijn Woonhave. De voorgedragen kandidaat dient echter wel aan alle voorwaarden te voldoen die wij ook stellen aan een andere nieuwe huurder. Deze voorwaarden hebben bijvoorbeeld betrekking op (o.a.) de inkomenssituatie. Het is niet voor alle woongebouwen mogelijk om iemand voor te dragen, in sommige gevallen is er bijvoorbeeld sprake van een wachtlijst of wordt er gerenoveerd. Een voordracht wordt dus niet per definitie de nieuwe huurder, dit is altijd ter beoordeling van de verhuurder. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende makelaar.

  bewoner, aanbevelen, aanbeveling, voordracht
 4. In welke staat dient de woning door mij opgeleverd te worden?

  De woning dient in algehele goede staat te worden opgeleverd. Zo moeten gaten gedicht zijn, muren in een neutrale kleur geschilderd te zijn mocht dit veranderd zijn tijdens uw huurperiode. Ook dient de vloer te worden verwijderd inclusief lijmresten tenzij anders aangegeven. In het algemeen willen wij dat u de woning leeg achterlaat, zorg er dus voor dat u zelf alles weghaalt of laat weghalen. De woning dient u ook bezemschoon achter te laten. De precieze wijze waarop u de woning dient achter te laten is weergegeven in onze “Richtlijn voor het achterlaten van uw woning bij het beëindigen van de huurovereenkomst”. Deze ontvangt u via onze bevestiging van uw opzegging. De richtlijn voor herstelkosten is hier te vinden: https://www.woonhave.com/prijslijst-borg.

  oplevering, eindoplevering, opleveren, achterlaten, schoonmaken
 5. Wie neemt met mij contact op voor de (eind)oplevering?

  De makelaar zal contact met u opnemen voor de oplevering. Doorgaans neemt de makelaar binnen een week nadat de huuropzegging aan u is bevestigd contact op voor een afspraak. Uiteraard kunt u zelf ook contact opnemen met de makelaar. De contactgegevens vindt u in de bevestiging van de huuropzegging.

  opleveren, huuropzegging, opzeggen, achterlaten
 6. Wanneer krijg ik de waarborgsom terug?

  Als de eindoplevering in orde is (de woning is leeg, kaal en schoon opgeleverd) én er is geen huurachterstand, dan kunt u uw waarborgsom binnen 2 weken retour verwachten op het bij ons bekende bankrekeningnummer. Is de woning beschadigd achter gelaten of is er een huurachterstand, dan kunt u het restant van uw waarborgsom binnen 4 weken retour verwachten. De richtlijn voor herstelkosten is hier te vinden: https://www.woonhave.com/prijslijst-borg. Is er geen restant maar krijgt u nog een rekening van ons ons? Dan informeren wij u zo spoedig mogelijk over de afhandeling hiervan.

  opleveren, borg, geld, bankrekening
 7. Ik wil het huurcontract voortijdig verbreken. Is dit mogelijk?

  Bij aanvang van de huur heeft u een huurovereenkomst voor minimaal 12 maanden afgesloten. Helaas is het niet mogelijk om de huur binnen deze 12 maanden te beëindigen, tenzij dit specifiek in uw huurcontract is opgenomen. Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op: verhuur@woonhave.com.

  opzeggen, huuropzegging, huurbeëindiging, formulier, periode
 8. Mag ik bij vertrek mijn laminaatvloer of vloerbedekking achterlaten?

  Indien u een harde vloerbedekking achter wil laten, gelden de volgende condities:
  - De woning wordt aansluitend verhuurd en de nieuwe huurder neemt de vloerbedekking voor zijn rekening en risico over. Eventuele overname kan onderling afgesproken worden (hier zit Woonhave of de makelaar niet tussen), of;
  - Er is geen opvolgende huurder cq. de woning wordt niet aansluitend verhuurd: de vertrekkende huurder kan de harde vloerbedekking “om niet” achter laten; u krijgt hier geen vergoeding voor vanuit Woonhave.
  - Tapijt/zachte vloerbedekking mag in principe niet achterblijven.

  Of de vloerbedekking achter kan blijven, is altijd ter beoordeling van de makelaar (in het kader van verhuurbaarheid). Deze moet namelijk wel in goede staat verkeren. In alle gevallen is de beslissing van de makelaar (of Woonhave) leidend.

  vloerbedekking, tapijt, vloer
Woning verhuren:
 1. Kan ik mijn woning onderverhuren?

  Het is niet toegestaan om uw woning onder te verhuren. U dient zelf de gehuurde woning als hoofdverblijf aan te houden. Indien wij vermoeden hebben dat er desondanks onderverhuurd wordt, dan maken wij hiervan melding bij de desbetreffende gemeente.

  overnemen, tijdelijk, onderverhuurder
 2. Mag ik mijn woning op Airbnb plaatsen?

  Als de woning op Airbnb wordt aangeboden, dan beschouwen wij dit als onderverhuren. Dit is niet toegestaan. Mochten wij dit constateren dan zullen wij hiervan ook melding maken bij de gemeente, wat boetes tot gevolg kan hebben.

  online verhuur, onderverhuurder
 3. Ik wil graag intern verhuizen. Welke stappen moet ik ondernemen?

  Indien u van woning wilt verhuizen binnen hetzelfde complex dan dient u eerst te kijken of er een woning beschikbaar is (via de makelaar). Heeft u een aanbieding ontvangen? Dan dient u zelf de huur van uw huidige woning op te zeggen.

  Vervolgens wordt er een nieuw huurcontract opgesteld. De makelaar zal dat met u regelen, alsook de oplevering van uw oude en nieuwe woning.

  inwonend, doorverhuizen, doorverhuizing, woongebouw
Overlijden:
 1. Mijn partner of mede-huurder/bewoner/contractant is overleden. Wat moet ik doen?

  Als nabestaande komt er een hoop op u af. Het is van belang wij hier wel tijdig van op de hoogte wordt gesteld en een kopie van de overlijdensakte ontvangen. Wij kunnen u assisteren en waar mogelijk ontzorgen.

  sterfgeval, gestorven, familie, dood, man, vrouw, vriend, vriendin
 2. Hoofd/medehuurder of partner (gehuwd) overleden

  Als de medehuurder (degene die ook in de huurovereenkomst is opgenomen), overlijdt, dan gaat de volledige huur over op de ander contractant.

  Was u gehuwd? Dan maakt u van rechtswege aanspraak op de huurwoning.

  Mocht de hoofdhuurder zijn overleden en bent u de partner (en niet op de huurovereenkomst opgenomen), dan dient een aanvraag gedaan te worden voor een nieuw huurcontract, daar zijn namelijk voorwaarden aan verbonden.

  U dient de overlijdensakte in beide gevallen te mailen naar verhuur@woonhave.com, zodat wij onze administratie hierop kunnen aanpassen.

  sterfgeval, gestorven, familie, dood, man, vrouw, vriend, vriendin
 3. Medebewoner/inwonend

  Bent u geen medehuurder? Maar wel een inwonend kind of niet gehuwde partner? Dan kunt u een verzoek indienen om het huurcontract over te nemen. Hier zijn wel eisen aan verbonden:

  • De medebewoner/inwonende dient te voldoen aan de inkomenseis van minimaal 3,5x kale huurprijs = bruto maandinkomen
  • De medebewoner/inwonende dient minimaal twee jaar op het adres woonachtig te zijn (dit wordt gecontroleerd door een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie)

  Aan het opstellen van een allonge of nieuwe huurovereenkomst kunnen eenmalig administratiekosten verbonden zijn. Let op, de voorwaarden kunnen aangepast worden aan de huidige marktomstandigheden. Neemt u bij vragen tijdens kantooruren contact op met 010 - 268 5555.

  sterfgeval, gestorven, familie, dood, man, vrouw, vriend, vriendin, wijziging
Contact:
 1. Hoe kan ik contact opnemen met Woonhave?

  Woonhave is op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 010 – 268 55 55. Een reparatieverzoek kunt u eenvoudig via Mijn Woonhave indienen. Bij calamiteiten die echt niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, kunt u ons ook 's avonds of in het weekend bellen.

  openingstijd, telefoon, e-mailadres, contact
 2. Ik heb (nog) geen account voor Mijn Woonhave. Hoe vraag ik dit aan?

  U kunt zich registreren op Mijn Woonhave via http://mijn.woonhave.com.

  registratie, inlog, login, inschrijven, aanmelden
 3. Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe kan ik een nieuwe aanvragen?

  Wanneer u uw wachtwoord vergeten bent kunt u bij de login op de knop ‘wachtwoord vergeten’ klikken. Daar vult u het door u opgegeven e-mailadres in en u zult dan een mail ontvangen met een nieuw wachtwoord. Of ga direct naar: https://login.woonhave.com.

  inlog, password, inschrijven, aanmelden, vergeten, aanmelden